תודה!
הרשמתך נקלטה בהצלחה!
המקלחון כבר מזמן תפס מקום של כבוד בחדר הרחצה שלנו. אם בעבר נהגנו להכניס אותו רק לחללים קטנים הסובלים ממצוקת מקום ומרחב, כיום המקלחון מחליף את האמבטיה המסורתית וזוכה לשלל עיצובים ווריאציות.
מעבר לחסכון במים והמקום שהוא מקנה לחלל, המקלחון גם יותר בטיחותי ועל כן מומלץ לשימוש לקהל מבוגר יותר העשוי להחליק ולהיפגע בעת הרחצה.
אתי אוקון, אדריכלית ומעצבת רב תחומית המעבירה גם סדנאות באקדמיה לעיצוב מבית חמת-חרסה מעניקה לכם את עשרת הדגשים החשובים עליהם כדאי לתת את הדעת בעת תכנון ועיצוב המקלחון:
1- גודל המקלחון- על פי חוק תכנון ובנייה, גודלו המינימלי של
מקלחון צריך להיות 80 ס"מ על 80 ס"מ נטו אחרי הרכבת הצנרת, האינטרפוץ וכל האריחים.
במידה וחדר הרחצה אינו גדול ניתן "לשחק" עם גודל המקלחון באמצעות דלתות מתקפלות הניתנות לסגירה גם לפנים המקלחון ובכך להגדיל את החלל בזמן שאינו בשימוש.
על פי התקן, גודל המקלחון חייב לעמוד על מינימום 80 על 80 ס'מ (צילום: יח'צ)
2- דלת המקלחון- התקן הישראלי קובע כי על דלת המקלחון להיפתח פנימה והחוצה בעיקר מן הסיבה הבטיחותית לפיה אם אדם מעד ונפל בתוך המקלחון ניתן יהיה לפתוח את הדלת ולחלץ אותו.
3- ראש הטוש- הגובה הסטנדרטי שבו מתקינים את ראש הטוש הוא לרוב 2 עד 2.1 מטר, אך גובה זה משתנה כמובן בהתאם לגובהם של המשתמשים באותו מקלחון. לדברי אוקון, לאדם גבוה מעל הממוצע מומלץ להתקין את ראש הטוש בגובה של 2.15 עד 2.25 מטרים.
המקלחון הפך מפנק יותר עם מערכות עיסוי מתקדמות. ג'טים לעיסוי (צילום: יח'צ) 4- התאמה למשתמש- אחד הדברים החשובים בעת התכנון של המקלחון הוא לקיחה בחשבון של כל הצרכים והמאפיינים של האדם שהולך להתרחץ במקלחון באופן קבוע- האם הוא גבוה?, האם הוא שמן?, האן הוא מבוגר? או האם המקלחון בכלל מיועד לרחיצה של ילדים קטנים? כל אלו הם משתנים המשפיעים על גודלו של המקלחון, על גובהו של ראש הטוש, על ידית האחיזה ועל כל שאר האלמנטים הכלולים בו.
5- אינטרפוץ- המושג אשר הוטבע על ידי הייקים שהגיעו ארצה מאירופה למעשה מתאר את כל מערכת ההפעלה שמאחורי הברז. אינטר= מתחת, פוץ= טיח.
נהוג לחלק את האינטרפוץ לשני סוגים- אינטרפוץ דרך 3 ואינטרפוץ דרך 4. בדרך 3, זרימת המים מתאפשרת אך ורק דרך ראש הטוש ובדרך 4, באמצעות ידית קטנה הניתנת למשיכה, זרימת המים עוברת גם לידית האחיזה.
אינסטלטורים פרטיים בדרך כלל לא גובים תוספת תשלום עבור העברה מדרך 3 לדרך 4, אך במחירון דקל תוספת שכזאת יכולה לעלות בסביבות 200 עד 300 ₪.
האינטרפוץ ישלוט על מעבר המים מראש המקלחון או מידית האחיזה. מימין: אינטרפוץ דרך 3 משמאל: אינטרפוץ דרך 4 (צילום: יח'צ) 6- מקלחון זוגי- מגמה שהולכת וצוברת תאוצה היא הגדלת המקלחון למידות של 1.60 על 90 ס"מ ואף יותר ויצירת משטח רחצה גדול ומרווח המתאים לשימוש של שני אנשים במקביל. מקלחונים זוגיים לרב יכילו שני ראשי טוש, שני אינטר פוצים של 3 דרך או 4 דרך ופתח ניקוז גדול או לחילופין תעלת ניקוז רחבה.
7- רצפת אנטי סליפ- קבלנים כיום מחויבים להתקין ברצפת המקלחון ריצוף אנטי סליפ המונע החלקה, אך בדירות ישנות יותר סוג זה של רצפה אינו מובן מאליו. במידה ואינכם רוצים להחליף את הרצפות, ישנה אופציה לרכוש (בכל חנות המייבאת אריחים) חומר אנטי סליפ אותו מורחים לאחר ניקוי יסודי של הרצפה, מניחים לו להתייבש והוא אמור למנוע החלקה לטווח זמן של שנתיים בממוצע.
8- מקלחון נגיש- כאמור, הגדרת הצרכים של המשתמש הפוטנציאלי במקלחון היא הבסיס בכל תכנון של חדר אמבטיה וכשבבית מתגורר דייר בעל צרכים מיוחדים, שלב זה הוא קריטי במיוחד.
צריך לקחת בחשבון כי נכה או איש מבוגר הנעזר בכיסא גלגלים, צריך להכניס את כיסא הרחצה אל תוך המקלחון ולכן פתח הכניסה צריך להיות מספיק גדול ומותאם למידותיו של הכיסא.
כמו כן ידית אחיזה היא גם חיונית במקרים אלו כשגובה ההתקנה הסטנדרטי שלה נע בדרך כלל בין 85 ל-1.15 מטרים.
החוק בישראל אינו מחייב את הקבלנים להתאים את הדירה לצרכיו המיוחדים של הלקוח ולדברי אוקון המוהמחית גם בנגישות ובטיחות, ישנו חוסר הגינות גדול בתחום זה. "לא פעם, נתקלתי במקרים בהם קבלנים עומדים מול לקוח נכה", מספרת אוקון, "ולא מיידעים אותו בתוספות התשלום הכבדות הצפויות לו כתוצאה משינויים במבנה. גם אם נושא זה לא מחוייב בחוק הייתי מצפה להגינות מינימלית שתחסוך לאותו נכה את חוסר הנעימות שייגרם לו כשייכנס לדירה ולא יוכל להתנייד בה במידה והפרוטה אינה מצויה בכיסו".
מידות של 1.60 על 90 ס'מ לפחות.מקלחון זוגי מבית חזי בנק (צילום: יח'צ) 9- תעלות ניקוז נסתרות- אלמנט עיצובי פופולרי מאוד המקנה למקלחון מראה מאוד נקי ומינימליסטי. תעלות אלו מגיעות במגוון עיצובים ודגמים ובעת התקנתם חשוב לוודא שהגובה בין רצפת הבטון לנקודת הניקוז יהיה לפחות 14 ס"מ.
10- שיפוע הרצפה- כדי למנוע מצב בו ייווצר אגם קטן בתוך המקלחון אשר יגרום להחלקה או ללכלוך מיותר, חשוב לוודא כי שיפוע הרצפה של המקלחון יהיה של אחוז וחצי מינימום.
טיפים נוספים לעיצוב הבית>>
תגובות לכתבה