1. הדירה
  2. המדריך לשיפוץ הבית
  3. המדריך למטבח המושלם
  4. משטחי עבודה למטבח : המתכון לבחירה נכונה

משטחי עבודה למטבח : המתכון לבחירה נכונה

משטח העבודה במטבח הוא קריטי לעבודה נוחה ופונקציונאלית, כמו גם לעיצוב החלל. אחת ההחלטות החשובות בעת בחירת מטבח היא ההחלטה על המשטח הנכון. כל הדגמים, האפשרויות, היתרונות והחסרונות, החידושים והעלויות של משטחי עבודה למטבח

מאת: דקלה קיי | תאריך: 24.1.2012

מבצעים ועודפים ישירות למייל - הירשמו עכשיו
גלגולו של שיש למטבח
בתהליך של בנייה או שיפוץ מטבח אחת הבחירות החשובות שנעשה היא משטח העבודה, עליו נכין את האוכל, נעמיד את הכלים, נקצוץ, נערבב ואפילו נאכל, ובעצם נעשה את כל הפעולות החשובות. פעם "שיש למטבח" שימש בתור ביטוי גנרי שמתייחס למשטח העבודה, אך כיום יש מבחר רחב של חומרי גלם נוספים, המגוונים את ההיצע ומקשים על הבחירה.

סלע קיומו של המטבח הוא משטח העבודה. מטבח של גאיה מטבחים המשלב משטח מפורמייקה מבריקה ואי עשוי עץ (התמונה באדיבות גאיה מטבחים) סלע קיומו של המטבח הוא משטח העבודה. מטבח של גאיה מטבחים המשלב משטח מפורמייקה מבריקה ואי עשוי עץ (התמונה באדיבות גאיה מטבחים)  

משטחי עבודה למטבח – קווים לדמותם
משטחי עבודה למטבח מתחלקים לשתי קבוצות עיקריות: חומרים טבעיים וחומרים סינתטיים, כאשר בין החומרים הטבעיים ניתן למצוא את האבן הטבעית, השיש ואת ה"בוצ´ר בלוק" – משטח העץ, ואילו במסגרת החומרים הסינתטיים נפוצים בעיקר הקוריאן, הנירוסטה ושיש אבן קיסר.

משטחים מחומרים טבעיים
אבן טבעית: "האבן הטבעית היא למעשה מחצב מהטבע", אומרת אביטל חורב, מעצבת פנים ומעצבת מטבחים, "ויש לה מראה טבעי ומחוספס". בין האבנים הנפוצות בארץ לשימוש בתור משטח עבודה למטבח ניתן למצוא את שיש חברון, "מצפה", "ביר זית", ואחרות. חסרונותיה של האבן הטבעית נעוצים בהיותה חומר טבעי המושפע מתנאים כמו חום, קור, מגע וכדומה. משטח כזה עלול לקבל כתמים של מזון שומני שיהיה מונח עליו, לקבל "כוויות" חום וקור ואפילו להתבקע במקרים מסוימים. "צריך לקחת את זה בחשבון", אומרת חורב, "אבל יש אנשים שכל כך אוהבים את המראה הטבעי והיפה של האבן שהם לא מוכנים לשמוע על שום דבר אחר, ומוכנים לספוג את העובדה שבעתיד המשטח שלהם לא ייראה כל כך נקי ואחיד בצבע שלו". מחירה של האבן הטבעית נע בין 400 ל – 600 ₪ למ"ר.

יתרונות: עמיד, חזק, בעל מראה ייחודי ושחיקה איטית. חסרונות: רגישות לחומרים מסויימים, ספיגת כתמים. משטח למטבח עשוי שיש בגווני לבן-צהוב של רגבה (צילום: יחיתרונות: עמיד, חזק, בעל מראה ייחודי ושחיקה איטית. חסרונות: רגישות לחומרים מסויימים, ספיגת כתמים. משטח למטבח עשוי שיש בגווני לבן-צהוב של רגבה (צילום: יח'צ) 

שיש: חומר טבעי נוסף שמקורו בסלעי תהום. גווניו של השיש נעים בין אפרפר-ורדרד לאדמדם-חום, תלוי בארץ מוצאו, במראה "וורידי". הדחיסות הטבעית שלו גבוהה אך הוא פריך ורך ורגיש לשינויי טמפרטורות. חורב: "השיש מגיע רק ממחצבים מינרליים בחו"ל, וניתן להשיגו במבחר דרגות איטום. יש כאלה שיספחו אליהם יותר שומן, כתמים ונוזלים ויש כאלה שפחות". חורב מציינת כי השיש דומה במראהו לפסלים קלאסיים בעלי מראה קלאסי עם טקסטורות מגוונות, אך הוא עשוי להיות מושפע מחום וקור ולקבל כתמים ושריטות.


"ניתן להשתמש בסוגים שונים של מחצבים מינרליים ואבנים טבעיות למטבח כגון אוניקס, גרניט, בזלת וטרוורטין", אומרת מיכל מוסטאקי, המעצבת הראשית של חברת מטבחי "סמגל". היתרונות שלהם הוא עמידותם הגבוהה. הם חזקים, לא סופגים כתמים ולא נשרטים, ואפשר להניח עליהם כלים חמים. "קהל היעד של משטחים אלו הם בדרך כלל אנשים שאוהבים משטחים טבעיים ודומיננטיים, ומעוניינים שמראה המטבח יהיה יוקרתי וייחודי". בעוד שהגרניט נחשב למשטח חזק ועמיד בעל מראה "מנומר" הרי שאוניקס הוא שקוף ברובו, ולכן מקובל לשלב בו גופי תאורה פנימיים ליצירת מראה ייחודי, אך יש להקפיד על עבודה ברמה גבוהה ועל חיבורים מדוייקים. המחירים של האבנים הטבעיות נע בין 600 ל – 2000 ₪ למ"ר ואף יותר.

 מבחר גדול של סגנונות, צבעים וטכניקות גימור. משטח העבודה במטבח כבר לא רק פרקטי, אלא גם מוביל אמירה עיצובית. משטח כהה בעל אמירה עיצובית של רגבה (צילום: יח מבחר גדול של סגנונות, צבעים וטכניקות גימור. משטח העבודה במטבח כבר לא רק פרקטי, אלא גם מוביל אמירה עיצובית. משטח כהה בעל אמירה עיצובית של רגבה (צילום: יח'צ) 

עץ: חומר גלם פופולארי נוסף הוא ה"בוצ´ר בלוק" (לוח קצבים), משטח העץ. חורב: "לא מדובר בפלטה אחת של עץ, כי עץ טבעי שחותכים ממנו חתיכה אחת מקבל ´בטן´, סוג של התעקמות טבעית של החומר, אלא בלוחות עשויים פסי עץ גושני שמחוברים בשיטת חיבור אצבע, ויוצרים משטח חלק, יפה ואחיד. אחד היתרונות הבולטים שלו הוא המראה הקלאסי, הטבעי והחם, והוא נחשב לנוח במיוחד לעבודה. "הבוצ´ר בלוק משמש לעיתים קרובות כמשטח של אי במטבח, כי נעים לגעת בו ולאכול עליו", מסבירה מוטסאקי. החסרונות שלו הם חסרונותיו של חומר טבעי, שעלול לספוח נוזלים ושומנים, להיפגע מקור וחום ולקבל שריטות. "אני לא ממליצה לשים כיור על משטח עץ או כיריים מחשש לספיגת נוזלים", אומרת מוסטאקי, "אלא למקמו כמשטח עבודה ואכילה על אי". עם זאת, חורב מציינת שמי שבכל זאת משתמש בבוצ´ר בלוק גם באזור הכיור, "עליו לדאוג שלא תהיה רטיבות וחשיפה לחום וקור יותר מידי. היתרון הגדול שלו הוא שפשוט מאוד לחדש אותו – אם יש עליו שריטות וכתמים, אפשר לקרוא לבעל מקצוע שישייף אותו, או לשלוח לחברה לשיוף". מחירו של הבוצ´ר בלוק נע בין 1000 ₪ למ"ר ל-3000 ₪ למטר בהתאם לסוג העץ, איכותו, גודלו ורמת הצביעה.

יתרונות: מראה חמים וביתי, עבודה ישירה ונוחות גבוהה. חסרונות: נטיה לשריטות, ספיגת כתמים וצורך בתחזוקה. מטבח הכולל אי עם משטח עבודה בוציתרונות: מראה חמים וביתי, עבודה ישירה ונוחות גבוהה. חסרונות: נטיה לשריטות, ספיגת כתמים וצורך בתחזוקה. מטבח הכולל אי עם משטח עבודה בוצ'ר של רגבה (צילום: יח'צ) 


משטחים מחומרים סינתטיים
בגזרת החומרים הסינתטיים ניתן למצוא בעיקר את הקוריאן (או האבונייט, מחליפו הזול יותר), הנירוסטה, הסומסום ושיש אבן קיסר, אך כיום ישנם גם משטחי עבודה למטבח מחומרים מיוחדים כמו זכוכית מעובדת ומחוסמת, פורמייקה, בטון יצוק וכן הלאה.

שיש אבן קיסר: המקור מיוצר במפעל אבן קיסר ומורכב מקוורץ, פולימרים שרפיים ופיגמנטים, וקיימת גם אפשרות לשלב בו קריסטלים ואבנים יפות במשטח, ליצירת מראה מיוחד ויוקרתי. "זו המצאה ישראלית", אומרת חורב. "החומר הזה עמיד בפני הכל כמעט, הוא לא נפגע מחום ומקור ושומר על המראה היפה לאורך זמן. לא נוצרים עליו כתמים, אך בכל זאת רצוי לא להשאיר עליו חומרים שעלולים לחמצן אותו. ניתן להשיגו בכל צבע אפשרי. צריך רק לבחור מתוך פלטת צבעים". אלה מורגן ביתן, מעצבת הפנים של אבן קיסר מספרת כי זהו המשטח הנפוץ ביותר למטבחים בארץ, המתאים לכל סוג של מטבח וכי הוא עמיד ורחיץ ומאוד פרקטי. ניתן להתאימו לכל סוג מטבח, מטבח קלאסי, מטבח כפרי או מטבח מודרני, וכן להתאים משטח מסדרות שונות כמו קונצ´טו המשלבת אבנים חצי יקרות בשיבוץ וחיתוך ידני, המהווים אמירה עיצובית מיוחדת. שיש אבן קיסר נמכר בסכומים הנעים בין 800 ל – 1600 ₪ למ"ר.

יתרונות: עמידות גבוהה, מחיר נוח ומגוון רחב של צבעים וטקסטורות. חסרונות: אסור להניח עליו סירים חמים והוא עלול לספוג כתמים. משטח עבודה מאבן קיסר (צילום: יחיתרונות: עמידות גבוהה, מחיר נוח ומגוון רחב של צבעים וטקסטורות. חסרונות: אסור להניח עליו סירים חמים והוא עלול לספוג כתמים. משטח עבודה מאבן קיסר (צילום: יח'צ) 

קוריאן: חומר סינטטי נוסף וחדשני יחסית, הוא הקוריאן. זהו למעשה משטח פולימרי אקרילי בעובי של 6 מילימטרים, אותו מתקינים בדרך כלל על לוח MDF. היתרון העיקרי של החומר הזה הוא התנהגותו "כחומר ביד היוצר". "הייחוד של החומר הוא היכולת שלו לייצר משטחים אחידים הכוללים כיור ומשטח עבודה ביציקה אחת ולעיתים גם בקו אחיד עם החיפוי של הקיר מאחור, או לצפות משטחים עגולים גליים ומעוגלים בעוביים שונים, למטרות שונות ומגוונות", אומרת מוסטאקי. חורב מוסיפה: "מדובר בחומר מאוד עמיד שאפשר לעצב איתו דוגמאות מרהיבות, לא נוצרים בו סדקים וחריצים שהם קרקע להצטברות חיידקים, ולכן הוא נקי וסטרילי". החסרונות שלו, אומרת חורב, הם המראה המעט פלסטי שלא מתאים לטעמו של כל אחד, והמחיר היקר למדי שלו. לדברי אריק אורן, מ"קוריאן ארט", המחיר מתחיל מ – 1100 ₪ למ"ר ויכול להגיע גם ל – 4000 ₪ למ"ר, "תלוי בצבע, בעובי ובאלמנטים העיצוביים".

יתרונות: מראה אחיד ומודרני בעל חיבורים בלתי נראים ואפשרות לכיור אינטגרלי, מגוון צבעים. חסרונות: מחיר גבוה, לא מתאים להנחת כלים חמים, סופג כתמים. משטח עבודה מקוריאן במטבח של רגבה (צילום: יחיתרונות: מראה אחיד ומודרני בעל חיבורים בלתי נראים ואפשרות לכיור אינטגרלי, מגוון צבעים. חסרונות: מחיר גבוה, לא מתאים להנחת כלים חמים, סופג כתמים. משטח עבודה מקוריאן במטבח של רגבה (צילום: יח'צ) 


נירוסטה: "מגמת משטחי הנירוסטה הגיעה אלינו מהעולם התעשייתי", אומרת חורב, "והיא מאפיינת מטבחים תעשייתיים גדולים, מעבדות ואזורים בהם צריך לשמור על סטריליות". הנירוסטה בדרך כלל מורכבת על גבי משטח עץ, וגם ממנה ניתן לייצר כיור ומשטח שנתפרו יחדיו בתפירה מושלמת. המראה המתקבל הוא מאוד מבריק ומלוטש, מודרני והיי-טקי, שרבים מוצאים אותו מרהיב ביופיו. יתרונותיו של החומר: עמיד במיוחד, קל לניקוי וסטרילי. חסרונו העיקרי הוא מחירו. מדובר במשטח היקר מכולם, שמחירו בערך פי ארבע ממחיר משטח אבן, והוא נע בין 2000 ל – 6000 ₪ עבור פלטה ממוצעת.

יתרונות: היגייני, עמיד לחום וכתמים ובעל מראה הייטקיסטי. חסרונות: יוצר תחושה מנוכרת ויקר במיוחד. משטח עבודה מנירוסטה של מטבחי סמגל (צילום: יחיתרונות: היגייני, עמיד לחום וכתמים ובעל מראה הייטקיסטי. חסרונות: יוצר תחושה מנוכרת ויקר במיוחד. משטח עבודה מנירוסטה של מטבחי סמגל (צילום: יח'צ) 

על בחירה של משטח עבודה למטבח
מורגן-ביתן ממליצה לבחור קודם כל את ארונות המטבח והריצוף, ורק לאחר מכן להתאים את המשטח. "כמו כן", היא מוסיפה, "חשוב להתאים את חומר הגלם של המשטח לסגנון החיים שלכם, הטקסטורה של המטבח והגוון הכללי במטבח. אם אתם נוהגים לבשל הרבה, קחו חומר עמיד בפני חום ושריטות, קל לניקוי ודוחה כתמים. בנוסף, אם יש לכם מטבח קטן בחרו משטח בצבע בהיר". היא ממליצה לקחת מהמוכרים דוגמא קטנה של משטח למטבח כדי לבדוק את מידת ההתאמה שלו אליכם. בכל כיוון או סגנון שתבחרו, חשוב לזכור כי כדי לייצר מראה מאוזן והרמוני, יש לשלב בין כלל האביזרים והאלמנטים השונים במטבח.




הירשמו עכשיו בחינם להדרכה הקרובה בנושא תכנון פנים המטבח

יש לכם שאלה? כתבו לנו בפורום מטבחים

היכנסו לגלריית תמונות מטבחים של אתר הדירה לקבל השראה




תגובות לכתבה

חזור מעלה