1. הדירה
  2. המדריך לשיפוץ הבית
  3. תאורה
  4. אור ירוק לחסכון: הכול על תאורה חסכונית לבית

אור ירוק לחסכון: הכול על תאורה חסכונית לבית

החל מינואר 2012 לא ניתן יהיה לרכוש נורות ליבון והלוגן שעוצמתן עולה על 60 וואט מה שיהפוך אותנו, בין אם נרצה ובין אם לא, לידידותיים יותר לסביבה. האלטרנטיבה, נורות הפלורסנט ונורות הלד, מוצעות כיום במגוון דגמים, מחירים ועיצובים שלא תמיד קל לעמוד על ההבדלים ביניהם. קבלו את המדריך השלם לבחירת הנורה המושלמת שיחסוך לכם אנרגיות מיותרות

מאת נועה עמית | צילום וידאו יאיר קיסרי, עריכה ג'יל פרז | תאריך 19.9.2011

מבצעים ועודפים ישירות למייל - הירשמו עכשיו
חסות
אחרי שנים בהן הורגלנו להשתמש בנורות הליבון ולצרוך אנרגיה רבה ומיותרת, החליטה ועדת הכלכלה לאסור את מכירתן של נורות בזבזניות אלו כמו גם נורות ההלוגן העולות על 60 וואט. החלטה זו לא מותירה לנו ברירה אלא לעבור לתאורה חסכונית יותר שמתברר כי היא מכילה בתוכה עולם שלם של דגמים ומחירים שלא תמיד קל לעמוד על ההבדלים ביניהם.
יועצת התאורה, סימונה בן טולילה, עושה סדר בדברים ומספקת לכם את המדריך המלא לבחירת תאורה חסכונית:

נורות איכותיות הן בעלות מקדם החזרת צבע גבוה אשר שומר על ספקטרום הצבעים האמיתי בחלל ולא מעוות אותו (צילום שאטרסטוק)נורות איכותיות הן בעלות מקדם החזרת צבע גבוה אשר שומר על ספקטרום הצבעים האמיתי בחלל ולא מעוות אותו (צילום שאטרסטוק) 

כשמדברים על תאורה חסכונית לבית הכוונה היא בעיקר למשפחת הלדים ולמשפחת הפלורוסנטים. הפלורסנט, המוכר לנו בעיקר ממשרדים ממשלתיים או מבתי חולים עם תאורה מסנוורת עבר שדרוג עצום בשנים האחרונות וכיום המילה פלורסנט בעיצוב הבית, כבר אינה נחשבת למילה גסה.

בניגוד לעבר, נורות הפלורסנט מגיעות כיום במגוון של צבעי הארה, ניתן לשלוט על העוצמות שלהן באמצעות דימר ויחסית לנורות הליבון הן קרות ולא מחממות את החלל בו הן מותקנות.

כבר לא מילה גסה בתחום עיצוב הבית. נורות פלורסנט מעוצבות מבית יאיר דורם (צילום: יחכבר לא מילה גסה בתחום עיצוב הבית. נורות פלורסנט מעוצבות מבית יאיר דורם (צילום: יח'צ) 

יתרון חשוב נוסף ומאוד משמעותי בהקשר של עיצוב הבית הוא במקדם החזרת הצבע של הנורה. הפלורסנט נהנה ממקדם גבוה העומד על כ-85%, מה ששומר על ספקטרום הצבעים האמיתי בחלל ולא מעוות אותו. אלמנט זה הוא חשוב מאוד שכן לא פעם אנחנו מחפשים בקדחתנות אחר הגוון המושלם של הפרקט או של הספה וכשאנחנו מגיעים הביתה הוא נראה לנו שונה לגמרי ממה שהתרשמנו באולם התצוגה, הסיבה לכך נעוצה בעיקר בתאורה שלנו בבית שבכוחה לשנות לגמרי את הגוון הסופי הנראה לנו לעין.

כמו בשאר סוגי הנורות, גם בפלורוסנטים קיימים מספר דגמים שה-T5 נחשבת למתקדמת ולחסכונית ביותר.
נורות ה-T5 נחלקות ל-4 גוונים הנמדדים במעלות קלווין שככל שהמעלות גבוהות יותר, כך אור הנורה לבן יותר ומשרה אווירה קרה יותר בחלל:
1- נורת הדיי לייט (day light) היא בעלת 6000 מעלות קלווין ולכן האור שלה הוא לבן מאד על גבול הכחלחל ומוכר לנו יותר מתאורת בתי חולים או משרדים ממשלתיים, זו גם הסיבה שבבתים פרטיים ממעטים להשתמש בתאורה קרה זו.
2- נורת הקול וויט (Cool White) בעלת 4000 מעלות קלווין, האור שלה דומה יותר לאור השמש, נותן תחושה של אור יום ולכן השימוש בה במרתפים או במקומות חשוכים מתאים יותר.
3- נורת הוורם וויט (Worm White) בעלת 3000 מעלות קלווין, מקבילה בצורת ההארה שלה לנורת ההלוגן.
4- נורת האינטרנה (interna) בעלת 2700 מעלות קלווין, מקבילה לצורת ההארה של נורת הליבון ולכן מקדם החזרת האור שלה הוא גבוה והאור המופק ממנה הוא חם ומחמיא.

מספקות אור חם ונעים יותר, ניתן לשלוט על עוצמות ההארה שלהן והעיצובים שלהם מגוונים יותר מאי פעם. נורות הפלורסנט (צילום:שאטרסטוק)מספקות אור חם ונעים יותר, ניתן לשלוט על עוצמות ההארה שלהן והעיצובים שלהם מגוונים יותר מאי פעם. נורות הפלורסנט (צילום:שאטרסטוק) 

וכמובן, אי אפשר לדבר על תאורה חסכונית מבלי להתייחס לשעות העבודה של הנורה. אם נורת ליבון, נורת הלהט שרובנו הגדול נוהגים להשתמש בה, עובדת בממוצע כ-1000 שעות וההלוגן כ-2000 שעות עבודה, הפלורסנט תעבוד כ-4000 שעות, נורת ה-PL כ-8000 שעות עבודה ולבסוף נורת T5, בזכות הצ´וק האלקטרוני שלה תספק כ-12,000 שעות עבודה.
כשמגיעים ללדים המספרים עולים משמעותית ומגיעים לטווחים של בין 20 ל-30 אלף שעות עבודה.

נורות הלד (דיודה פולטת אור) הן אופציה נוספת לתאורה חסכונית בבית. כמי שהתחילו כנורות לרכבים ולסימון שבילי נחיתה למטוסים עברו שינוי גדול בשנים האחרונות וכיום השימוש הביתי שנעשה בהן הפך ליותר ויותר תכוף.
יתרונה העיקרי הוא בחסכון הניכר באנרגיה שהיא מספקת. לצורך ההשוואה, אותה עוצמת הארה שנורת ליבון עם צריכה של 100 ואט מספקת ניתן לקבל בנורת לד עם צריכה של 17 ואט בלבד.

הספק נמוך מאוד ושעות עבודה שנעות בין 20 ל-30 אלף. נורות הלד (צילום שאטרסטוק)הספק נמוך מאוד ושעות עבודה שנעות בין 20 ל-30 אלף. נורות הלד (צילום שאטרסטוק) 

חברות המייצרות נורות לד איכותיות מבטיחות זמן עבודה של 3 שנים ברציפות או לחילופין 20-30 אלף שעות עבודה וגם מספקות אחריות ל-3 שנים על הנורה.
אז אמנם המחיר שלה הוא לא נמוך במיוחד, כך למשל מחירה של נורת לד מסוג QR עולה בין 250 ל-270 ש"ח לעומת 45 ₪ לנורת QR רגילה, אך יחד עם זאת גם ההפרש בשעות העבודה הוא גדול שבמקרה של נורת ה-QR הרגילה עומד על כ-2000 שעות בלבד.

חשוב לציין, כי בשוק קיים מגוון גדול של מחירים לנורות הלד. נורת דקרוייקה לד, לדוגמא, ניתן למצוא ב-50 שקלים במקום אחד, לעומת 120 שקלים במקום אחר.
ההבדל הוא לא מקרי וקשור בעיקר לאיכות הנורה, על אורך החיים שלה, מקדם החזרת הצבע וצורת ההארה שלה.
בנורת לד לא איכותית, מקדם החזרת הצבע (מסירות הצבע) הוא מאוד נמוך (נע סביב ה-40%) והתקנה של נורה מסוג כזה בחלל עלולה לכער אותו ולעוות את כל הצבעים בו.
לכן, בהתלבטות בין נורת לד זולה לבין נורה הנחשבת ללא חסכונית, עדיף במקרה זה ללכת על הנורה הרגילה.

עם כל היתרונות, מקדם החזרת הצבע שלה עדיין נמוך יחסית לנורת הליבון. נורת לד של המותג DELTA LIGHT, להשיג בקמחי תאורה (צילום: יחעם כל היתרונות, מקדם החזרת הצבע שלה עדיין נמוך יחסית לנורת הליבון. נורת לד של המותג DELTA LIGHT, להשיג בקמחי תאורה (צילום: יח'צ)  

פונקציה נוספת שממלאת היום נורת הלד היא תאורה נסתרת. באמצעות פסי לד דקים המגיעים עם סרט דביק ניתן ליצור בכל נישה, ארון מטבח או תקרת גבס תאורה שוטפת ומחמיאה המעניקה מראה מאוד מעוצב לחלל בו היא נמצאת. פסי הלד מגיעים במגוון צבעים כמו כחול, אדום וצהוב כשהשילוב שלהם בחלל כגוף נסתר ולא דומיננטי משדרג אותו בכמה רמות בעלות יחסית נמוכה.
היתרון של פס הלד הוא בהיותו דק מאוד, ניתן להדביקו במגוון מקומות מבלי לחשוש שהוא יבלוט, הוא קל מאוד להתקנה וכמובן צריכת החשמל שלו נמוכה מאוד ונעה בין 26 ל-36 וואט.
עם כל היתרונות הרבים של נורת הלד שבראשם ההספק ותדירות ההחלפה הנמוכים, חסרון אחד עדיין מרחף מעל ראשה והוא מקדם החזרת האור הנמוך יחסית שלה.

פסי הלד מגיעים במגוון צבעים וניתנים להתקנה בקלות בתוך נישות, תקרות גבס, ארונות וכדומה. בתמונה, מטבח כפרי עם תקרה בשילוב פס לד בגוון צהבצב בעיצובה של שירלי דן (צילום: דודו אזולאי)פסי הלד מגיעים במגוון צבעים וניתנים להתקנה בקלות בתוך נישות, תקרות גבס, ארונות וכדומה. בתמונה, מטבח כפרי עם תקרה בשילוב פס לד בגוון צהבצב בעיצובה של שירלי דן (צילום: דודו אזולאי) 

מקדם החזרת הצבע בנורת לד איכותית נע סביב ה-75% וכאמור אם הולכים על נורות הלד הזולות יותר המספרים נעים סביב ה-30% עד 50% בלבד מה שעלול לעוות את ספקטרום הצבעים האמיתי בחלל.
חשוב לזכור כי אחד האלמנטים החשובים ביותר בנורת הלד שהופכים אותה לחסכונית ויעילה כפי שהיא הם פסי הקירור שלה.
כדי שנורת הלד תעבוד למשך הזמן הרצוי חשוב שיהיו בה צלעות קירור מאלומיניום אשר ישמרו על הטמפרטורה שלה ועל אורך החיים שלה.

ליצירת קשר עם חנויות תאורה היכנס לכאן!

לשאלות נוספות בנושא תאורה חסכונית, בקרו בפורום תאורה

תגובות לכתבה

חזור מעלה